IstaknutoOvako se pravilno kuha domaća kafa

28/10/2020by admin
kafagala (1)

Probajte na stari način – bolju nikad niste pili!

Ima nešto posebno u domaćoj kafi! Danas kada se u kafićima nalazi sve rjeđe i uglavnom je pijemo kod kuće, da ne bi potpuno pala u zaborav, podsjećamo vas kako se pravilno kuha kraljica svih kafa. Prvo i osnovno, za dobru domaću kafu potrebna je kvalitetna mješavina i zato nemojte da štedite na njoj – pijete je iz zadovoljstva, a ne iz prijeke potrebe.

Drugo, malo ko zna da za domaću kafu na početku voda ne treba da proključa. U džezvi se voda zagrjeva do tik pred vrenje, pa se sklanja sa ringle. Dio vode odliva se u šoljicu, a u ostatak se dodaje kafa (po jednu bogatu kašičicu za svaku šoljicu ili više ako su šolje veće ili volite veoma jaku kafu).

Promješajte da nema grudvica, pa vratite na vatru i kad naraste do ivice džezve ponovo sklonite sa vatre i dodajte vodu koju ste na početku odlili. Opet vratite na vruću ringlu i ostavite da provri. Sklonite sa šporeta, sačekajte nekoliko sekundi i dodajte kašičicu hladne vode. Tada je kafa spremna za služenje!

Osnovne greške kod pripreme kafe:
– Previše mješanja ubija ukus;
– Ostavljanje da se nekoliko puta podigne do vrha džezve uništava pjenu i mjenja ukus kafe;
– Mješanje nakon što je kafa zakuhana, provrela i sklonjena sa ringle također će izmjeniti ukus omiljenog jutarnjeg napitka;
– Ukoliko se kafa zaslađuje, šećer je najbolje dodati još dok je voda hladna u džezvi, prije dodavanja i zakuhavanja kafe.

Probajte i sami ćete se uvjeriti koliko je ukus drugačiji – bolji!

Designed by Adem Aganović | © 2021 Sva prava zadržana.